Takenoverzicht vrijwilligers voor Huttendorp Schollevaar

Download dit document hier als .pdf om het op te slaan en/of te printen

Het Huttendorp Schollevaar kan alleen worden georganiseerd met de hulp van veel vrijwilligers. Het is een groot misverstand dat je als Huttendorpvrijwilliger de hele week aanwezig moet zijn. Oók als je maar één dag of één avond/nacht kunt helpen, ben je van harte welkom! Voor brugklasleerlingen is het mogelijk om als assistentvrijwilliger bij ons aan te melden. Dit omdat we heel vaak horen dat de kinderen, die vorig jaar nog als groep-8 deelnemer voor het laatst konden meedoen, ook in het volgende jaar als vrijwilliger willen aanmelden om ons en de kinderen mee te helpen bij het organiseren, huttenbouwen of sport- en spelprogramma.

Hieronder staan per soort en leeftijd alle taken beschreven waarmee je er voor jezelf, ons én natuurlijk alle deelnemende kinderen weer een fantastische feestweek van kunt maken:


Iedereen (vanaf 8 jaar): Opbouwen terrein en voorbereiding op vrijdag, zaterdag en zondag vóór het Huttendorp:
Op de vrijdag, zaterdag en zondag vóór de Huttendorpweek wordt begonnen met de inrichting van het terrein. Veel leveranciers komen dan spullen brengen en er moet ook op veel locaties materiaal worden opgehaald, onder meer bij onze sponsors en onze opslagcontainer.  De keuken- en creatent moeten worden ingericht en de hut voor de jongste deelnemers moet worden voorbereid.


Assistent (brugklasleerlingen van 11, 12 en 13 jaar): Basishulp als ‘runner’ en persoonlijk assistent organisatie:
– Je wordt ingezet als belangrijk teamonderdeel binnen de Huttendorpcrew waarvoor enthousiasme, initiatief en enige mate van zelfredzaamheid is vereist. Ook moet je ‘leiding’ kunnen geven aan de deelnemers in je eigen hut;
– Op- en afbouwen van hutten, springkussens, tenten, sport- en spelactiviteiten, opruimen;
– Als opperbouwer help je de deelnemers van een hut met raad en daad bij het bouwen en de spelopdrachten;
– Uitvoeren van veelal kleine, maar zéker niet onbelangrijke, klusjes voor de organisatie en deelnemers;
– Rondbrengen van limonade, snoep, fruit en lunchdranken bij de hutten;
– Vullen en voorbereiden van de gereedschapbakken voor de (volgende) dag;
– Hulp in de keukentent voor serveren van koffie/thee/frisdrank voor ouders, bezoekers en medevrijwilligers;
– Aanwezigheid bij de kinder- en tienerdisco, barbecueavond, filmavond en overnachting op het veld.


Juniorvrijwilliger (voortgezet onderwijs vanaf 14 jaar): Gevorderde hulp bij organisatie en leidinggeven:
– Je wordt ingezet als belangrijk onderdeel binnen de Huttendorpcrew waarvoor enthousiasme, initiatief, zelfkennis en een aanzienlijke mate van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid is vereist;
– Als je je (maatschappelijke) schoolstage bij ons vervult, wordt je beoordeeld op basis van een aantal vaste punten;
– Op- en afbouwen van hutten, springkussens, tenten, sport- en spelactiviteiten, film- en discoavond;
– Als Juniorvrijwilliger regel, organiseer en beheer je alles voor je deelnemers in en rond je hut;
– Samen met je Assistent(en) help je de deelnemers bij het bouwen en de spelopdrachten en zorg je voor veiligheid en rust;
– Hands-on meedenken en –beslissen bij organisatorische zaken voorafgaand en tijdens de Huttendorpweek;
– Scheidsrechter en leidinggevende bij (spel)activiteiten;
– Aanwezigheid bij de kinder- en tienerdisco, barbecueavond, filmavond en overnachting op het veld;
– Assistentie bij onverhoopte ongevallen of noodsituaties waarvoor de hulpdiensten worden ingeschakeld.


Seniorvrijwilliger (vanaf 18 jaar): Volwassen en zelfstandig verantwoordelijke hulp bij organisatie en leidinggeven:
– Je wordt ingezet als belangrijk onderdeel binnen de Huttendorpcrew waarvoor enthousiasme, initiatief, zelfkennis en een hoge  mate van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid is vereist. Je neemt ook zelf eindbeslissingen;
– Op- en afbouwen van hutten, tenten, sport- en spelactiviteiten, film- en discoavond, avond- of nachtwacht;
– Als Seniorvrijwilliger houd je het algehele overzicht over alles m.b.t. deelnemers in en rond je hut of (spel)activiteit;
– Samen met je Assistent(en) en Juniorvrijwilliger(s) zorg je voor veiligheid en rust en neem je zelf eindbeslissingen;
– Hands-on meedenken en –beslissen bij organisatorische zaken voorafgaand en tijdens de Huttendorpweek;
– Scheidsrechter of zelfstandig leidinggevende bij (spel)activiteiten;
– Aanwezigheid bij de kinder- en tienerdisco, barbecueavond, filmavond en overnachting op het veld;
– Assistentie bij onverhoopte ongevallen of noodsituaties waarvoor de hulpdiensten worden ingeschakeld.

Hutleider:
Als hutleider begeleid je (liefst met zijn tweeën) samen met een dagdeelhulpouder of seniorvrijwilliger een groep van tien à 15 kinderen bij het bouwen van de hut en de activiteiten gedurende de dag. De leeftijd van de kinderen ligt tussen ± 6 en 12 jaar. De eerste 2 dagen ligt hierbij de nadruk op het bouwen van de hut, de 3e dag op het schilderen en mooi maken, de 4e dag op de creativiteit van de groep en sport en spel en de 5e dag op de eindbeoordeling en afbraak van de hut en het op- en ontruimen van het terrein.

Persoonlijk assistent van een bestuurslid of kerngroepvrijwilliger:
Het blijkt elk jaar opnieuw dat wij als HDS-organisator zó druk zijn met allerlei dingen dat we ogen, handen, voeten en oren tekort komen om voor onszelf of de andere vrijwilligers te zorgen. Zo vergeten we nog wel eens te eten of te drinken of tijd vrij te maken voor een ‘motiverend praatje met vrijwilligers of deelnemers. Als persoonlijk assistent wordt je ingezet om dingen uit te voeren of te doen voor ons als organisatie, waardoor wij onze handen meer vrij hebben om iedereen de aandacht te geven die men verdiend.


Algemeen Junior- of Assistent begeleider:

Als junior begeleider help je de kinderen bij het bouwen van de hut en assisteer je bij de overige activiteiten gedurende de week. Je doet dit onder de verantwoordelijkheid van de hutleider. Ook kun je worden ingezet in de creatent om de kleinsten te begeleiden bij het knutselen of voor allerhande hand- en spandiensten.


Crea begeleider:
Gedurende de week is er een creaprogramma. Hier zijn de allerkleinsten die nog niet zo goed kunnen timmeren en zagen lekker aan het knutselen. Maar ook de oudere kinderen komen regelmatig binnenvallen om iets moois te maken voor in of op de hut. Als vrijwilliger leg je samen met één of meerdere dagdeelhulp-ouders en de vaste seniorvrijwilliger aan de kinderen uit wat er moet gebeuren en help je hen bij het knutselen.

Sport- en Spelbegeleider:
Sport en spel is een belangrijk ingrediënt van de huttenbouwweek. Daarnaast zijn er één of meerdere luchtkussen op het terrein aanwezig waarop de kinderen kunnen spelen. Als vrijwilliger begeleid je de spellen en zorg je voor de veiligheid op de luchtkussens.

Avond- en nachtwacht:
Gedurende de evenementweek geldt op ‘ons’ Huttendorpterrein Artikel 461 WvS (verboden toegang voor onbevoegden) en moet er conform onze verguningsverplichting 24 uur per dag toezicht worden gehouden. Op een aantal avonden en nachten is dit vanwege activiteiten niet nodig en zijn wij als organisatie zelf aanwezig. Voor de overige avonden en nachten vragen wij meerdere (groot)ouders, VUT-ters of andere 18+ vrijwilligers die niet de volgende ochtend weer vroeg uit bed moeten, om aanwezig te kunnen zijn voor toezicht op de materialen en kinderbouwwerken. Omdat er altijd twee 18+ vrijwilligers aanwezig moeten zijn, is er altijd één bestuurslid van de organisatie aanwezig.


Keukenprins of -prinses:
Centraal op het terrein staat de keukentent. Op diverse momenten gedurende de dagen krijgen de kinderen  en begeleiders iets te eten en te drinken. Tussen de middag als de kinderen even pauze moeten houden om hun boterhammetjes op te eten wordt er drinken en fruit uitgedeeld. De voorraden moeten in de gaten worden gehouden en tijdig aangevuld.

EHBO tovenaar
Met al dat getimmer en gezaag komt het nog al eens voor dat er op een vinger wordt geslagen of dat er andere kleine ongelukjes gebeuren.  Als vrijwilliger (en gediplomeerd EHBO-er) kun je de eventuele slachtoffers weer oplappen.  De EHBO wordt verleend vanuit een met EHBO-spullen ingerichte ruimte.

Fotograven, cameramensen en social-media reporters:
Het maken van leuke (actie) foto’s en filmpjes van kinderen die hutten aan het bouwen zijn of meedoen aan een activiteit hóórt natuurlijk bij zo’n geweldig kinder- en jeugdevenement. Om de sfeer van de Huttendorpweek ook aan de ouders van de deelnemers te laten zien zorg jij, na goedkeuring van je foto’s, filmpjes of teksten door de organisatie, dat deze op alle socials worden gezet.


Opruimers en slopers:
Op vrijdagmiddag moet het Huttendorp weer worden afgebroken. Alle hutten worden dan gesloopt en al het materiaal wordt dan in grote containers afgevoerd. Ook moeten de tenten weer worden leeggehaald en alle spullen worden opgeborgen of terugbezorgd. Er zijn vrijwilligers die helpen bij het afbreken van de hutten en het stapelen in de containers. Daarnaast zijn er nog een aantal vrijwilligers die helpen bij het opruimen van het terrein en het netjes opbergen van alle spullen voor volgend jaar.